În prezența unui public numeros și cunoscător, marți 30 ianuarie 2024, în sala „Ion Topolog” a Centrului Cultural Apollonia din Brașov a avut loc o triplă lansare de carte, un adevărat Stand-Up Poetry, avându-i protagoniști pe poeții brașoveni Adrian Lesenciuc, Cristian Muntean și Laurențiu-Ciprian Tudor. Savoarea lansării cărților a fost Cvartetul Gaudeamus, avându-i în componență pe virtuozii Lucia Neagoe, Raluca Irimia, Leona Varvarichi și Ștefan Neagoe, care s-a intercalat armonios în recitarea versurilor.
Atmosfera destinsă și veselă, datorată umorului fin al poeților, dar și intervențiilor auditoriului, a fost în același timp emoționantă, călduroasă și plină de prietenie.
Antologia „de inimă albastră – 20.50”, semnată de Laurențiu-Ciprian Tudor, este un volum de poeme, alese de Adrian Lesenciuc, apărut la editura Creator din Brașov în anul 2023.
Laurențiu-Ciprian Tudor, născut la 27 septembrie 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și educaționist. Este membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014. A debutat publicist și editorial în anul 2003 (20.50 – 20 de ani de creație artistică, 50 de ani de viață). A scris până acum opt volume de poezie. Pe lângă acestea, este semnatarul a patru cărți de dialog (cu Daniel Drăgan, Teodor Baconschi, Liliana Ursu și Nicu Alifantis) și a uneia de interviuri (cu 21 de scriitori). Are numeroase apariții în revistele culturale din România. Din 2017 este secretar de redacție la revista literară Libris din Brașov. Este deținător al distincției ”Diploma de excelență pentru evenimentul literar al anului 2015” și al premiilor ”Cartea anului” în anii 2017 și 2019, distincție și premii acordate de Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea este cunoscut ca un neobosit promotor cultural. Din anul 2022 este membru fondator al Asociației Culturale și al revistei online „Epithet”.
În opinia lui Adrian Lesenciuc, poezia lui Laurențiu-Ciprian Tudor „neomodernistă în esență, își construiește un traseu particular, și probabil această redescoperire de sine e cea care, în limitele unei poezii reflexive din care se îndepărtează doar uneori din nevoia de rațiuni ce țin de ancore, de certitudini, de angajare în imediat, dă identitate unui parcurs. Suntem, așadar, în ipostaza de a ne raporta la un poet care nu cedat tentațiilor generaționiste, care nu a dorit alinierea la registrele setate ideologic în limitele unor grupări mai mult sau mai puțin elocvente pentru istoria literaturii, la un poet care și-a găsit drumul propiriu fără să nege influențele, conexiunile și afinitățile”.
Volumul „Culoarea zilei – Jurnal poetic”, semnat de Părintele-poet Cristian Muntean, a apărut la Editura Agnos din Sibiu, în anul 2023.
Prefața, semnată de Liliana Ursu, ne arată că „Volumul Culoarea zilei – Jurnal poetic este o splendidă carte album, îngemânare de picturi și de poezii. De visare, de emoții înluminătoare, de beatice culori și de fericite metafore. Culoarea zilelor închide în ea toate ferestrele sufletului, deschizându-le nouă, mir vindecător pentru oricine răsfoiește paginile acestui jurnal poetic. Pe șevaletul lui Horia Țigănuș marea, iar pe pagina-șevalet a poetului Cristian Muntean o splendidă traducere a mării, aceeași și mereu alta. Turcoaz sufletesc, sidefie gingășie, alb izbăvitor, auriu rugător, roșu îmbisericit, verde nădăjduitor. Fiecare poem și fiecare pictură șoptesc aievea „Mare e Cel de Sus”. Iar eu după lectura vizuală și sufletescă a acestei cărți album îmi vine să vă șoptesc: „învelit îmi e sufletul în 50 de mări și în 50 de ceruri”.
După cum ne-a avertizat prezentarea din afișul evenimentului, al treilea poet care și-a lansat nou apărutul volum de poezii a fost Adrian Lesenciuc.
„george & generația g” – volum realizat în concepția grafică a lui Daniel Ursache, ediție îngrijită de Daniel Timoceanu, a apărut în anul 2023 la Editura Aranca.
Semnatarul prefaței, Robert Șerban, ne arată că „personajul principal din acestă carte este poetul român contemporan (cu P l-aș fi scris, însă doar cei clasici și doar câțiva au parte de literă mare), în mai toate pieile și ipostazele sale. Autorul cunoaște foarte bine lumea literară de la noi , și nu de pe margine, ci din interiorul ei, fiind atât un scriitor polivalent (critic, cronicar, poet, eseist, prozator), cât și liderul, ales prin vot secret, al unei filiale importante a Uniunii Scriitorilor din România. Ce îi reușește lui Adrian Lesenciuc în aceste pagini? Să facă poezie din metehnele, ridicolul și grotescul autorilor de versuri, fie ei debutanți sau maeștri, bărbați ori femei, puberi, copți sau seniori, premianți ori pe listă, prostovani sau sclipitori, consemnați de istorii literare (de la origini sau mai de dincoace) ori râvnind permanent la asta. De ce e al naibii de credibil și autentic Adrian Lesenciuc în această teribilă carte? Fiindcă este el însuși poet român contemporan”.
Minunata seară de lectură și muzică s-a încheiat printr-o sesiune de autografe, din partea autorilor, pentru cei care au fost interesați să aibe în bibliotecă volumele nou apărute.
Așa că, nu ne mai rămâne decât să vă invităm la lectură.