Amintindu-mi de spusele mereului Petre Țuțea: ”Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”, vom pleca la acest mic drum, editorialist, fără pretenția de a fi măcar o lucrare de licență.
Fiecare dintre noi ne-am lovit măcar o dată de birocrația excesivă care se practică pe scară largă în instituțiile din România. Trăim vremuri crunte, când grija zilei de azi (nu de mâine!) este tot mai apăsătoare pentru marea majoritate a românilor. Și ca să fim cât mai ocupați cu aceste griji statul ne vâră pe grumaz multe altele, pentru, nu-i așa, a mai uita de grijile zilei.
Și-atunci a inventat tot felul de chichițe.
Spre exemplu, adeverințele.
Că ai treabă, că nu ai, la orice instituție ai merge trebuie neapărat să prezinți adeverințe. Vrei să te pensionezi, te duci la casa de pensii să-ți depui dosarul de pensionare. Ai cu tine carnetul de muncă, ăla vechi, unde apare înscrisă funcția, categoria, grupa și salariul. Crezi că e suficient ca funcționarii să poată să-ți calculeze amărâta de viitoare pensie. Da, de unde? Când ajungi la ghișeu ți se spune că îți trebuie și adeverințe de la locul (locurile) de muncă pe unde ai trudit. Păi, dacă în carnetul tău de muncă sunt specificate toate datele, la ce naiba mai ai nevoie de adeverință?! Ba mai mult, unele unități economice pe unde ai lucrat s-ar putea să nu mai existe, din cauza/datorită (luați-o cum doriți!) junglei economice postdecembriste. Și atunci te întorci acasă și îți vine să cobori toți dumnezeii mamii lor!
Frizarea ridicolului!
Zilele trecute, un antreprenor ciucan se prezintă la Oficiul pentru Registrul Comerțului (ORC) Harghita pentru a prelungi contractul cu privire la sediul social. Realizează că în baza de date a societății apare un contact (număr de telefon) care nu mai este actual. Solicită angajatei ORC să radieze acel număr de telefon și să-l înlocuiască. Angajata îi transmite foarte respectuos că pentru acest lucru trebuie să facă o cerere care trebuie să fie aprobată și abia după aprobare se vor putea efectua înlocuirile. Desigur, situația frizează ridicolul. Și nu-ți rămâne decât varianta de mai sus, cea de la casa de pensii. Cum, care variantă? Cea cu dumnezeii mamii lor! Cum prietene, administratorul societății e în fața ta și tu spui că în societatea lui, tu funcționar, tu instituție trebuie să aprobi înlocuirile?! Să nu mai vorbim despre anomaliile din formularele tip și multe altele.
Nota bene: am avut plăcerea de vedea din partea funcționarelor ORC Harghita o atitudine profesionistă: calm, răbdare și bun simț, așa cum ar trebui să fie la toți funcționarii publici.
Până atunci așteptăm ziua în care vom avea nevoie de adeverință că nu avem nevoie de adeverință (deși după unii deja există)!
Tot Petre Țuțea spunea: ”Aflarea în treabă este isprava omului neputincios”!
Cu sau fără adeverințe, românul tot se află în treabă!