Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, alături de Centrul European de Studii Covasna – Harghita și Centrul Ecleziastic de Documentare ,,Mitropolit Nicolae Colan”, au organizat vineri, 24 martie 2023, în cadrul proiectului ,,Primăvara Culturală la Sfântu Gheorghe” – ediția a XXXI-a, simpozionul cu tema: „Basarabia. Istorie și Contemporaneitate”.
Invitații s-au bucurat de expuneri prezentate de:
- dr. Ioan LĂCĂTUȘU, gazda evenimentului;
- prof. univ. dr. Ioan VLAD, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR) Brașov;
- prof. univ. dr. Ion GIURCĂ, profesor asociat, conducător de doctorat în domeniul Științe Militare la Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I” București.;
- Eugen PETRESCU, președintele Asociației Cultul Eroilor „REGINA MARIA” din Râmnicu Vâlcea;
- Ciprian HUGIANU, cercetător și scriitor din Sfântu Gheorghe
- prof. Corina BĂRĂGAN – SPOREA, președinte al Despărțământului ASTRA – Buzăul Ardelean;
- Drd. Tatiana SCURTU, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” și Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe (absolventă a primei promoții de liceeni basarabeni din Sf. Gheorghe);
- poetul Ionel SIMOTA, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președintele Cenaclului ,,BUNA VESTIRE” din Miercurea – Ciuc.
Rolul jucat de ardeleni în unirea Basarabiei cu România
Vorbitorii au subliniat rolul jucat de ardeleni în evenimentele care au precedat și urmat actului Unirii Basarabiei cu România din 27.03.1918, a contribuției importante la redeșteptarea națională a românilor din Basarabia.
Astfel, au fost evidențiate personalitățile lui Pompiliu Nistor, născut în octombrie 1883 la Araci, jud. Covasna, care s-a remarcat în activitatea de organizare Primului Corp al Voluntarilor Români din Rusia, precum și în inițierea și redactarea Declarației de la Darnița, și a lui Onisifor Ghibu, care, în perioada neutralității României, a fost refugiat în București, unde a colaborat cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu și cu alți refugiați ardeleni la o campanie intensă pentru intrarea României în război alături de Antantă, împotriva Austro – Ungariei. Pentru această activitate, în 1915 Onisifor Ghibu a fost condamnat la moarte, în contumacie, de Curtea Militară Maghiară din Cluj.
Refugiat la Iași în 1916, apoi, din martie 1917, la Chișinău, Onisifor Ghibu s-a numărat printre cei care au sprijinit acțiunile revoluționare basarabene din 1917-1918,organizând învățământul în limba română, prin deschiderea de școli românești în toată Basarabia. Deasemenea, a tipărit „Ardealul”, prima „foaie” cu tipar latin din întreg Imperiul Rus, transformat mai apoi în cotidianul „România Nouă”, unde, în primul număr, a publicat „Declarația de unire cu România a tuturor românilor aflători în teritorii ocupate vremelnic de puteri străine”.
DOR DE BASARABIA
Multiplele activități educaționale, culturale, de întrajutorare, desfășurate pentru menținerea și consolidarea conștiinței identitare a fraților dintre Prut și Nistru au fost, la rândul lor, evidențiate de către cei prezenți.
Simpozionul a fost încheiat, printr-un moment artistic emoționant, de poetul Ionel SIMOTA, care a recitat, din propria creație, poezia ,,DOR DE BASARABIA”.