CENACLUL LITERAR „BUNA VESTIRE” LA CEAS ANIVERSAR!

  139
  0

  Joi, 20.04.2023, în sala de marmură a Consiliului Județean Harghita a avut loc aniversarea a 26 de ani de existență a CENACLULUI LITERAR BUNA VESTIRE din Miercurea-Ciuc. Setea de cultură și frumos a locuitorilor din municipiu s-a arătat prin prezența unui public numeros, alături de toți prietenii și admiratorii activității Cenaclului. Evenimentul a debutat printr-un moment muzical al vocilor gingașe și sunetelor de chitară ale grupului de copii ,,CHITARA DE CIUC”, coordonat și acompaniat de Adriana și Noemi BALOGH. 

  În cuvântul de deschidere președintele Cenaclului, poetul Ionel SIMOTA, a punctat că ,,în 1990 în Miercurea-Ciuc încă mai viețuia, din punct de vedere literar, un cenaclu care se numea <Luceafărul>”, având membri oameni de cultură și scriitori valoroși precum Andrei JENICĂ, Eugen BUZOIANU, Iuliu CONDRAT, Aurel MARC și Mihail FILIMON. La inițiativa acestora, în anul 1994 cenaclul și-a schimbat denumirea în CENACLUL LITERAR BUNA VESTIRE. Denumire inspirată de sărbătoarea creștină care era marcată chiar în ziua adunării cenaclului. Mai apoi, din 1997 cenaclul a obținut și un statut juridic primind denumirea actuală de ASOCIAȚIA CENACLULUI LITERAR BUNA VESTIRE.  

  Prin vorbe de suflet, moderatorul evenimentului, Gheorghe FILIP, a introdus auditoriul în seara de poezie invitându-i pe Daniel ÎNTUNERIC, Dana BUZOIANU și Ramona MOLDOVAN (acompaniată în acorduri de chitară de către Marius MOLDOVAN) să-și prezinte câteva creații din volumele recent apărute. Cu speranța că ,,poate există un cenaclu și în ceruri” Gheorghe FILIP a recitat câteva poezii din volumele regretaților Eugen BUZOIANU și Andrei JENICĂ. 

  Momentele de poezie au alternat cu muzica și glasul de privighetoare al interpretelor Cora MUNTEANCA și Adriana BALOGH.  

  Seara de muzică și poezie i-a avut ca invitați și s-a bucurat de prezența reprezentanților CENTRULUI EUROPEAN DE STUDII COVASNA-HARGHTA, Tatiana SCURTU, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” și Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe (absolventă a primei promoții de liceeni basarabeni din Sf. Gheorghe) și Erik-Mihail BROANĂR. Ca un preambul la lansarea volumului de poezie ,,ÎMBRĂȚIȘAREA”, recent apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, Tatiana SCURTU a recitat versuri din creația sa.  

  Cu acest prilej aniversar, prin vocea președintelui Ionel SIMOTA, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Brașov, Adrian LESENCIUC și Laurențiu-Ciprian TUDOR, critic literar, și-au transmis mesajul de felicitare, apreciere și de speranță a revederii cât mai curând cu membrii CENACLULUI BUNA VESTIRE din Miercurea-Ciuc.  

  Cu regretul că momentele frumoase zboară atât de repede, toți cei prezenți în asentiment cu gândurile poetului Ionel SIMOTA și ale moderatorului Gheorghe FILIP au plecat cu speranța că evenimentele de cenaclu, sărăcite de etapa pandemiei, vor reintra în ritmicitatea de odinioară.  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here