Miercuri, 31 ianuarie 2024, la Miercurea Ciuc s-au reîntâlnit membrii Asociației Cenaclului Literar „Buna Vestire”, un cenaclu cu o bogată activitate, păstorit cu drag de frumos de către poetul Ionel Simota. Întâlnirea de suflet a avut drept scop reorganizarea acestei grupări literare, dar și discutarea proiectelor pentru viitor, stabilirea întâlnirilor viitoare. Participanții au dat curs propunerilor făcute de președintele Ionel Simota, implicându-se în activitatea organizatorică, de aspectele ce țin de organizarea unor evenimente de interes public, dar și de lansările de carte ale membrilor acestui cenaclu.
S-au purtat discuții antrenante, iar după-amiaza a fost condimentată de versurile lui Cezar Stog al cărui volum de debut va fi lansat pe 25 martie (în sfânta zi a Bunei Vestiri), următoarea întâlnire fiind programată pentru 14 februarie (va recita poeta Petronela Apopei), iar pe 13 martie, poetul Ionel Simota va recita din bogatul palmares pe tărâmul poeziei.
Două dintre poeziile scrise și citite de către Cezar Stog le dau spre lectură cititorilor acestei publicații:
Printre lupii flămânzi
Suntem dor și mister, picătură de viață,
urlă lupii flămânzi peste trupuri de gheață,
scârțâie sania iernii, caii fug în furtună,
peste tropotul greu doar iubirea răsună…
amintiri, rătăciri, o zăpadă ce-i falsă,
rece esufletul tău, suferim fără șansă,
sunt priviri ca de foc în pădurea străbună,
prin arcade de ger arde noaptea nebună…
vine soarta deșartă peste lupii flămâzi,
ești un dulce fior printre ochii mei uzi,
rătăcim prin zăpezi și plutim împreună,
peste cer și pământ e cerșire de lună…
Insomnii
Eu ard printre neguri și teamă,
adorm pe al iernii covor,
ți-aștern peste suflet năframă,
de fluturi, zăpezile dor…
Topit de-așteptare nebun,
mă pierd pe cărări viscolite,
doar lupii mai urlă la lună,
în sobă zac visuri mocnite…
Sunt om de iubire și gheață,
vin sloiuri de gânduri spre mal,
mă cațăr pe visuri sleite
și sunt al iubirii hamal.
Se poate lesne observa forța cu care Cezar Stog se aruncă în poezie, poate cu ardoarea „lupilor flămânzi”. Deși aflat doar la volum de debut, autorul se declară „al iubirii hamal”, conștient de faptul că a te înhăma la poezie nu e un lucru chiar la îndemâna oricui. Plin de romantism și de muzicalitate a versurilor creează imagini spectaculoase, generatoare de trăiri și emoții lirice. Având drept far călăuzitor iubirea, Cezar Stog („om de iubire și gheață”) pășește cu încredere pe drumul sinuos al acesteia (cu stângăciile inerente), dar cu speranță în forțele sale creatoare. Puterea iubirii capătă dimensiuni hiperbolice prin asocierea acesteia unor elemente ale naturii, dar mai ales a deja laitmotivului „lupi flămânzi”. Vom descoperi mai multe despre aceste lucruri după apariția volumului său.
Un bun venit, Cezar Stog, în lumea versului de calitate!