Dan Voiculescu consideră că, alături de măsurile de ordin sanitar sau restricțiile previzibile, sprijinul firmelor, care abia mai supraviețuiesc, este esențial pentru sănătatea economiei românești, în condițiile în care este tot mai evident că ne aflăm în „al treilea val” al pandemiei.
Pe blogul personal, profesorul Voiculescu propune măsuri care să permită României să „păcălească” criza și să își consolideze economia.
„Raportându-ne la creșterea rapidă a numărului de cazuri de Covid-19 la nivelul întregii țări și la tendința similară din Europa, este evident că ne aflăm deja în cel de-al treilea “val” al Pandemiei. În acest context, pe lângă previzibile restricții de circulație și necesarele măsuri de ordin sanitar, cred că este esențial să se acorde sprijin, concret și imediat, agenților economici vulnerabili.
De la domeniul HoReCa, la micii comercianți și la afacerile de familie, majoritatea IMM-urilor românești care au supraviețuit primului an de Pandemie se află acum în pragul colapsului. Iar cu fiecare nouă firmă care își închide sau își suspendă activitatea, statul român suferă o triplă pierdere:
- Dispare o sursă de venit la bugetul public;
- Cresc cheltuielile publice, cu indemnizațiile de șomaj, de exemplu;
- Se reduce, în ansamblu, forța și competitivitatea economiei naționale pe termen mediu și lung.
Înțelegând aceste realități economice elementare, cu experiența acumulată la catedra ASE și în zeci de ani de activitate nemijlocită în economia reală, consider că se impun următoarele tipuri de măsuri administrative, economice și fiscale:
- Particularizarea restricțiilor impuse pentru fiecare domeniu economic, astfel încât să se asigure CONTINUAREA activităților, în condiții specifice, nu suspendarea globală a unor întregi sectoare;
- Stimularea consumului produselor “fabricate în România”, prin noi facilități fiscale acordate pe întreg lanțul de producție și desfacere;
- Încurajarea adaptării agenților economici la noile condiții de piață prin acordarea de împrumuturi garantate de stat pentru investiții în retehnologizare, necesare ca urmare a schimbării/diversificării obiectului de activitate.
Așa cum am menționat constant în ultimul an, orice criză poate constitui atât un obstacol major, cât și o excepțională oportunitate. Când, în cele din urmă, războiul cu Pandemia va fi depășit, vor exista state învingătoare, care își vor fi consolidat economia și societatea, și state învinse, cu economii falimentare și societăți dezintegrate.
Deciziile politice, administrative și financiare din aceste zile sunt decisive pentru „tabăra” în care se va afla România”, arată liderul umanist Dan Voiculescu.