Recent, debutul primăverii astronomice în emisfera nordică, odată cu echinocțiul de primăvară, a oferit ocazia celebrării acestui eveniment astro-cultural de către elevii Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, alături de alți tineri din România, Iran, Japonia, Bulgaria și Brazilia, prin participarea la o Conferință Internațională organizată de către Iranian Teacher’s Astronomy Union și Student’s International Network for Astronomy, cu ocazia Anului Nou în Iran și regiunile învecinate din Africa și Asia, menționat de către Națiunile Unite ca Ziua Internațională din Nowruz.
Elevii clasei a XI-a A, Diana Jucan, Kevin Cristian Boros și Alexandru AdrianKruzselak – Biro îndrumați de către doamnele profesoare, Aurora Pleșu, Erika Mereș și Minodora Nechifor, s-au alăturat altor licee și școli din țară, printre care amintim Școala Gimnazială Târnova, Arad, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Bistrița-Năsăud, Colegiul Național „Inochenție Micu Clain” Blaj, Alba, Palatul Copiilor Craiova, Dolj, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Hunedoara, Liceul Tehnologic „Grigore Cerchez” București, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu, au avut prezentări interesante despre însemnătatea evenimentului, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere cultural și tradițional. Aceștia au petrecut câteva ore într-un mod plăcut și interactiv, au ascultat prezentările elevilor din celelalte țări, au socializat, au aflat despre însemnătatea evenimentului la nivel internațional.
Impact deosebit: „stare de fericire, la care era aproape imposibil să nu zâmbești larg sau să bați din palme!”
Impactul deosebit de puternic reiese și din impresiile împărtășite de către elevii participanți. Diana Juncan una dintre elevele participante la eveniment ne-a mărturisit următoarele: „Este prima dată când am luat parte la un eveniment internațional. Pot spune ca această conferință ne-a ajutat să ne îmbogățim cunoștințele despre tradițiile și oamenii din alte țări. Muzica specifică folosită la ceremonia din Iran ne-a transmis o stare de fericire, la care era aproape imposibil să nu zâmbești larg sau să bați din palme! Prezentarea Japoniei a fost impresionantă. Am urmărit mesaje din partea unor profesori și elevi, apoi am aflat cât de important este echinocțiul de primăvară pentru ei, acesta fiind sărbătorit chiar și în școli. Cu toate că tradițiile României ne erau cunoscute, am ascultat cu atenție fiecare elev care a luat parte la această întâlnire minunată. Am aflat evenimente interesante care au loc în Bulgaria în această zi și am fost fascinați de felul în care oamenii din Brazilia folosesc drept punct de referință echinocțiul de primăvară pentru a determina data când vor sărbători Paștele și Carnavalul. Cel mai mult am fost impresionați de seriozitatea cu care a fost tratată această conferință internațională în mediul online, dar și de căldura cu care am fost întâmpinați, astfel încât niciunul dintre noi nu a avut probleme în exprimare sau emoții. Totul a decurs conform planului și am avut o stare plăcută pe tot parcursul întâlnirii”, a conchis Jucan Diana.