Joi, 5 octombrie, la Centrul de Cultură „Arcuș” din Sfântu Gheorghe, a avut loc lansarea celui de-al șaselea volum de poezie, intitulat „Îmbrățișarea”, al talentatei poete Tatiana Scurtu.
Evenimentul a fost organizat, de Ziua Educației, de Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita și Centrul de Cultură „Arcuș” din Sfântu Gheorghe.
Invitații evenimentului cultural au fost poetul Ionel Simota, președintele Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc și criticul și istoricul literar brașovean Iulian Cătălui, membri ai Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
Născută în localitatea Călărași din Basarabia, în anul 1984, absolventă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și licențiată a Facultății de Drept (2008) și a Facultății de Litere (2012), din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, poeta Tatiana Scurtu se remarcă prin creații lirice deosebite care au un puternic impact emoțional asupra cititorului, motiv pentru care acesteia îi este recunoscut talentul literar printr-o multitudine de premii de specialitate. Este profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și cercetătoare în istorie a Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș.
Poeziile Tatianei Scurtu din volumul „Îmbrățișarea” se așază ca o tămăduire, într-o caligrafie făurită de harul unui suflet care este mai presus de toate arderile, spre o permanentă regenerare. Marcată de sentimente profunde, poezia ei nu strigă, ci mai mult șoptește în carnea luminii din care se hrănește. Este mai mult o poezie de duminică, îmbrăcată în curățenia frumosului precum odinioară se îmbrăcau fetele ce mergeau la biserică. Tematica poeziei e diversificată astfel încât volumul devine un amestec suav de iubire, cu bucurii și dezamăgiri, cu doruri stinse și doruri viguroase, cu trăiri netrăite încă, răstignindu-și clipa, întru și pentru poezia sa, ca pe o proprie naștere. Mâna cu care își împlinește scrierea este o curgere a gândului frumos împlinit, așezat firesc în fața divinității. Lectura pe care ne-o propune este una similară cu trăirea intensă a sentimentelor, cu mutarea în acest spațiu sacru în care autoarea se plimbă atât de cuminte și de ingenios.
Poeta ne invită totodată la rădăcina creației sale pentru a înțelege mai lesne de unde vin metafora și cuvântul, de unde i se împlinește frumosul har. Nu se teme și nu se sfiește să-și dezvelească tainele unor emoții deslușite într-un mod atât de personal și unic. Poezia sa are origine, are Dumnezeu, ceea ce ne îndreptățește să înțelegem că Tatiana Scurtu se află pe drumul bun al literaturii și ne crează o perspectivă clară asupra viitorului său literar. Nu ne impune nimic, ci ne lasă în mod firesc să alegem. Desfătările versului se întrepătrund armonios cu bucuriile pământești, cu împletiri de îngeri, stele și rouă, cu anotimpuri și sărbători, cu nedumeriri și certitudini, cu mirări și invocări, cu imagini ce vin din trecut și străbat până în viitor. Toate acestea alcătuiesc lumea poetică a autoarei, o lume construită atent, riguros, dar și cu mărinimie, dăruire și incontestabil talent literar.
Poetei Tatiana Scurtu i-au mai apărut următoarele volume de poezii:
„Paralelismul singurătăţii”, Editura Princeps Multimedia, Iaşi, 2013;
„Râuri, voi, ce despărţiţi”, Editura Gens Latina, Alba Iulia, 2013;
„Mănăstirile din gânduri”, Editura InfoRapArt, Galați, 2016;
„Ca în cer”, Editura InfoRapArt, Galați, 2017;
„Aripi de albastru”, Editura Vatra veche, Tg. Mureș,2019;
„Din dor de casă și de tine”, Editura Betta, București, 2021