Refugiile montane din județul Harghita sunt gata să-și primească turiștii pentru un turism activ și în siguranță, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Județean Harghita.
Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita este unul dintre cele mai performante din țară.
Prin intermediul programului „Turism montan în siguranță”, Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita a construit și întreține peste 30 de refugii montane pe teritoriul județului.
Un aspect important în amplasarea acestor refugii este ca acestea să fie la o distanță care să le permită turiștilor să ajungă de la unul la altul până la sfârșitul unei zile.
Trei dintre refugiile montane din județ au fost desemnate ca puncte de prim ajutor, dar există și un serviciu permanent, de exemplu cel din Cheile Vârghișului.
Aceste refugii sunt accesibile oricui, dar este important ca cei care ajung acolo să le păstreze în bune condiții, așa cum le-au găsit, focul nefiind permis pentru a evita apariția unor incendii.
Pentru cabinele panoramice din zona Cheile Bicazului, Muntele Piatra Poienii şi Muntele Ucigaş, turiștii trebuie să facă în prealabil o rezervare telefonică.
Personalul Salvamont efectuează în permanență lucrări de întreținere a refugiilor montane, astfel încât turiștii să se bucure de posibilitatea folosirii acestor construcții, existând și o „carte de oaspeți” în care cei care au poposit în aceste refugii își pot trece impresiile.
Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita a demarat un program împreună cu Consiliul Județean Harghita, „Turism montan în siguranță”, prin care, în prima fază, s-au reabilitat traseele turistice, traseele de escaladă, urmând apoi amplasarea refugiilor montane. Aceste refugii montane sunt foarte importante pentru că sunt deschise pe tot parcursul anului, turiștii putându-se bucura de ele, în județul Harghita fiind amplasate peste 30 de astfel de refugii.