Cine este și de unde vine Daniel Întuneric?
Sunt băcăuan la origine, fiind primul băiat al drept-credincioșilor ION și MARIA și mi-am petrecut copilăria alături de bunul meu frate, Lucian, în frumosul oraș de pe malurile Bistriței, Bacău.
Am satisfăcut stagiul militar – care la acele vremuri era obligatoriu – în cadrul Trupelor de Jandarmi Bacău, în anul 1991, după ce în prealabil am urmat cursurile Liceului băcăuan „Gheorghe Vrânceanu”, iar spre sfârșitul anului 1996 am absolvit cursurile Școlii Militare din Câmpina, primind repartiție în județul Harghita.
În anul 2000 m-am stabilit în orașul harghitean Bălan, la puțin timp cunoscând-o pe viitoarea mea soție, Mihaela, împreună având două minunate fete, Larisa, studentă la Inginerie Medicală, în Târgu Mureș, și Raluca, liceană în cadrul Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov.
Când ai descoperit inspirația, înclinarea spre cuvântul frumos, pentru transpunerea poetică a sentimentelor, dorințelor, trăirilor, luptelor interioare?
Un eveniment tragic petrecut în familie și întâlnirea cu directorul publicației „Credința Ortodoxă”, din Bacău, poetul și jurnalistul Ioan Enache, au făcut ca unele preocupări poetice mai vechi să prindă contur și să iasă la lumină. Astfel, am debutat în anul 1993 în pagina de „Sinteze literare” a cotidianului „Deșteptarea”, materiale publicistice fiind preluate și de revista „Ateneu”.
Destinul face să ajungi în județul Harghita, loc unde ai întâlnit un mediu propice formării și dezvoltării poetice. Completează, te rog!
După absolvirea Școlii Militare de Subofițeri a Ministerului de Interne, de la Câmpina, am fost repartizat la Inspectoratul de Poliție Județean Harghita. Aici în Miercurea-Ciuc am avut șansa să întâlnesc oameni care m-au îndrumat spre adevăratul debut poetic. Vorbind de destin am devenit membru al Cenaclului Literar „Buna Vestire”, prin intermediul binecunoscutului nostru poet Ionel Simota, președinte al Cenaclului și membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a peste 19 volume de poezie, alături de care am cunoscut multe alte persoane talentate ce m-au inspirat și ajutat în activitatea literară. Îmi face deosebită plăcere să-i amintesc pe Ramona-Ionela Moldovan, profesoară de limba și literatura română, nominalizată pentru premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Brașov, renumita solista de muzică populară Cora Munteanca, cunoscută purtătoare a tradițiilor din zonă și multiplă premiată la concursuri naționale, jurnalistul Claudiu Sere, Gheorghe Filip – inimosul prezentator al evenimentelor, interpretele de muzică folk Adriana și Noemi Balogh, profesoara, poeta și criticul literar, Petronela Apopei.
Fost polițist, absolvent de teologie, totodată lider județean al unei formațini politice, unde se mai regăsește poetul? Ce le unește pe toate acestea?
Privit din afară, toate aceste ingrediente la un loc, într-o singură rețetă, într-o singură inimă de om, ar putea la o primă vedere ori simplist judecând să pară prea mult sau ciudat. Concret, zi de zi, toate acestea se împacă foarte bine, reușind chiar o îmbinare armonioasă. Dacă ar fi să caut o explicație, toate aceste preocupări/îndeletniciri au la bază omul, ființa umană, nevoia acesteia pentru siguranța fizică și sufletească, pentru libertate și dezvoltare armonioasă.
Revenind la activitatea de creație, la firul poetic/literar unde se situează, unde îl reîntâlnim și regăsim pe Daniel Întuneric?
Primul volum de poezie „Ca o adiere”, cuprinzând creații poetice pornite din perioada adolescenței, a apărut în anul 2013, la Editura Studion. Lansarea a avut loc la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc, în organizarea Cenaclului Literar „Buna Vestire”, din Miercurea-Ciuc, și Cercului Astra Bălan. Între invitații de onoare au fost editorul Ioan Enache, primul meu mentor și profesorul Adrian Jicu, director al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” din Bacău, care face parte și din colectivul redacțional al Revistei Ateneu.
Volumul biografic „Părintele Arsenie Boca – de la Vața de Sus spre Prislop” a constituit rezultatul firesc al preocupărilor apărute în contextul studiilor teologice urmate în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Târgoviște, perioadă în care am avut ocazia să cunosc mai îndeaproape activitatea și viața părintelui Arsenie Boca. Cartea a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în anul 2016, la Editura Agaton din Făgăraș, binecuvântare pentru care doresc să profit de situație și să adresez Preasfințitului nostru Părinte Ierarh, din nou, mulțumiri!
Studiile teologice le-am urmat ca o dorință mai veche a bunicii mele paterne, la recomandarea părintelui Dumitru Panaite, parohul Bălanului din acea vreme (anul 2011), cu binecuvântarea și sprijinul ierarhului locului. Și dacă mă întrebați, nu doresc să mă opresc aici…
Volumul de poezie „Pridvor” a apărut la Editura Eurocarpatica, din Sf. Gheorghe, în anul 2022. Lansarea cărții organizată de Cenaclul Literar „Buna Vestire”, din Miercurea-Ciuc, s-a bucurat de sprijinul Cercului „Astra” din Bălan, Primăriei Bălan, Complexului Sportiv Național Izvoru Mureșului, a avut loc atât la Bălan (la Casa de Cultură) cât și la Complexul Sportiv Național de la Izvorul Mureșului.
Subliniez afirmația poetului Ionel Simota: „ceea ce mai trebuie să spun despre Daniel este că are o cale foarte bine stabilită în ceea ce privește poezia, un drum al lui. Și l-a găsit probabil cu oarece frământări și căutări, dar în momentul de față Daniel este special ca autor, în sensul în care el practică o poezie modernă, fragmentată, puternic filozofată, în versuri foarte scurte, și mai nou în această carte Pridvor e o poezie care ne apropie foarte mult de Dumnezeu, de partea aceasta religioasă”.
Referindu-se la cartea ta la rândul său lectorul universitar doctor Adrian Jicu, din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere, a subliniat că „unul dintre gândurile cele mai puternice ale cărții este faptul că suntem vremelnici aici, suntem trecători și că avem nevoie, în definitiv, de ceva care să ne salveze”. De asemenea „titlul ales de autor este foarte inspirat. Daniel Întuneric merge pe o retorică a smereniei, a umilinței. El nu intră în altar, el nu intră în naos, el nici măcar în pronaos nu îndrăznește. Nu, el rămâne în pridvor. E poziția omului smerit în fața lui Dumnezeu”. Nu vom folosi denumirea de ultima apariție, o vom numi cea mai recentă…
Da, în vara anului trecut, 2023, la Editura Eurocarpatica, din Sf. Gheorghe, a apărut volumul „Întoarcerea acasă”, grafica cărții fiind realizată de bunul meu prieten Kató Vladimir. Lansarea volumului a avut loc la Biblioteca Județeană Costache Sturdza, din Bacău, cu sprijinul directorului acesteia, lectorul universitar doctor Adrian Jicu. Evenimentul a fost moderat de îndrăgita solistă de muzică populară, Cora Munteanca, beneficiind de sprijinul cunoscutului jurnalist Claudiu Sere. Nu au lipsit invitați de suflet și de calitate precum duhovnicul meu literar Ioan Enache, profesorul Petre Isachi, criticul literar Cornel Galben. Din partea Editurii Eurocarpatica a fost prezent domnul Erich-Mihail Broanăr care s-a ocupat și de tehnoredactarea cărții.
„Întoarcerea acasă”, așa cum afirma profesorul Adrian Jicu, a reprezentat „simbolic, o triplă revenire: la Dumnezeu, la locurile natale și la sine însuși, într-un efort recuperator și autoscopic, manifestat în versuri de factură apăsat (neo)tradiționalistă”.
Cenaclul Literar „Buna Vestire” este puternic prezent în activitatea ta.
Așa este, i-am simțit permanent sprijinul, atenția și căldura cu care sunt înconjurat. Cum de altfel la rândul meu încerc să fiu cât mai prezent și cât mai activ în interiorul acestui grup select. Prin intermediul Cenaclului și al președintelui acestuia, Ionel Simota, membru al conducerii Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Brașov, am fost și ne-am făcut cunoscuți și în afara județului. Astfel în luna august 2022, Librăria „Șt. O. Iosif”, din Brașov, a găzduit un eveniment la care protagoniști am fost noi, scriitorii harghiteni: Ramona-Ionela Moldovan, Gheorghe Filip și subsemnatul. Un eveniment organizat cu noi și pentru noi.
Rupându-ne oarecum de sfera frumosului, cum ai ajuns la preocupările din sfera politicului?
Considerând că societatea noastră are nevoie de oameni politici implicați și onești, la data de 25 martie 2023 am participat la lansarea oficială a Partidului Mișcarea Suverană, asumându-mi rolul de lider al Organizației Județene Harghita, având ca preocupare constituirea organizației la nivel județean. Angrenarea politică mi-a permis să intru în contact cu oameni extraordinari, preocupați de problemele reale ale societății, oferindu-mi o perspectivă nouă asupra modului în care pot fi ajutați oamenii. Doresc să-i menționez aici pe doamna președinte, Carmen Daniela Dan și pe domnul vicepreședinte Alexandru Oprea, de altfel, apreciind că toți colegii mei sunt niște oameni deosebiți!
Redacția publicației Harghita Reporter îți urează succes în activitățiile în care ești angrenat, așteptându-te cu noi apariții publicistice.
Mulțumesc pentru urare și Doamne-ajută! Bineînțeles că îmi va face o deosebită plăcere să vin spre dumneavoastră cu cele mai noi creații ale mele.