Recent a apărut noul număr al Revistei Literare LIBRIS, numărul 24 (3) din luna decembrie 2023, revista filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, din care face parte talentatul poet și inimosul președinte al Cenaclului Literar Buna Vestire, din Miercurea-Ciuc, Ionel Simota.
Apărut la editura CREATOR, actualul număr este ”unul din cele mai frumoase și consistente numere ale revistei”, după cum bine afirmă redactorul-șef Adrian Lesenciuc, președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
Editorialul ”Mai avem literatură?”, semnat de Adrian Lesenciuc, evidențiază inexistența literaturii române actuale în manualele școlare.
Amplul portret al autorului Dinu Flămând conține o succintă prezentare a acestuia, poeme, interviul acordat lui Laurențiu-Ciprian Tudor: ”Nu cavoul istoriilor literare, ci doar poezia vie mă interesează”, texte critice semnate de Fulgencio Martinez (”Pietre și rădăcini” – de Dinu Flămând) și Adrian Lesenciuc (”Hârtiile lui Dinu Flămând din nacela ancorată în Bairro Alto” – de Dinu Flămând).
Cronica literară despre, recent apăruta la editura Humanitas Fiction, ”Lunga scurtime a vieții” a lui Antonio Lobo Antunes, tradusă de prietenul scriitorului lusitan, Dinu Flămând, este semnată de Laurențiu-Ciprian Tudor.
Toamna literară extrem de bogată a filialei Brașov este evidențiată prin premiul I obținut de Andreea Iulia Scridon la Festivalul Literatura Tinerilor de la Neptun (15-17 septembrie), nominalizarea tinerei poete drept ”Scriitoarea lunii septembrie” la Gala Scriitorii Anului de la Iași, continuând cu premiul ”Cununa de lauri” la Turnirul de poezie de la Alanya, cu Marele Premiu de la Salonul Literar Liviu Rebreanu – obținut de Simona Antonescu și de premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România al Danielei Șontică
Paginile de poezie sunt semnate de Liliana Ursu, Angela Baciu, Vasile Macoviciuc, Denisa Crăciun și Laurențiu Belizan. Poetul invitat este Ion Mureșan.
În Dialogurile Libris, Laurențiu-Ciprian Tudor îl intervievează pe Andrei Pleșu: ”Frumusețea e modul optim de a aștepta pregătit o nouă ordine, o soluție salvatoare”. Interviul cu Lucian Sabados este semnat de Claudia Motea.
La rubrica eseuri îl regăsim pe cel semnat de Alex Maroiu, dedicat lui George Sand: ”Stăpâna sufletelor și sclava iubirii”.
Paginiile de proză sunt semnate de Rodica Bretin: ”Filmul ăsta l-am mai văzut” și Ioan Paler: ”Denunțul”.
Secțiunea Film este semnată de Alina Mușina: ”Killers of the Flower Moon”/Crimele din Osage County:Bani însângerați – de Martin Scorsese.
Critica Literară este semnată de:
- Cristian Muntean: ”Violoncelul de țărână” – de Dumitru Manolache
- Iulian Cătălui: ”Pietre de aer” – de Cătălina Hașotti; ”Anii cenușii.Vol.V.Sfârșitul unei ere” – de Alex Maroiu
- Savu Popa: ”Înstrăinarea ca opium al individualităților” – de Mario Vargas Llosa
- Virgil Borcan: ”Cursul destinelor încrucișate” – de Marcello Caprarella
- Anca Ianchiș: ”Între prieteni” – de Amos Oz
Paginile de literatură universală sunt datorate traducătoarei Angela Bratsou, care îi propune spre lecturare pe poeții greci Liana Sakelliou, Nikos Vlahakis și Antonis D. Skiathas.
Revista este ilustrată de artistul plastic invitat, Mihaela E. Modâlcă.