Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov a găzduit, joi seara, o întâlnire de cenaclu unde au participat Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Brașov, Ionel Simota, membru al Uniunii Scriitorilor și președintele Cenaclului Buna Vestire Miercurea Ciuc, și Laurențiu – Ciprian Tudor, membru al Uniunii Scriitorilor. La acest eveniment au fost invitații și poeții harghiteni Ramona – Ionela Moldovan cu volumul „’77” și Daniel Întuneric cu volumul „PRIDVOR”, alături de Gheorghe Filip, cu volumul de epigrame „PASPARTU”. De asemenea au mai fost prezenți membrii ai Cenaclului „Buna Vestire”: Cristina Timar, Sebastian Stoica, Claudiu Sere, Noemi și Adriana Balogh, precum și Mircea – Gheorghe Dragoș, președintele Despărțământului Astra Codlea.
Amfitrionul acestei frumoase seri literar – artistice a fost poetul, eseistul şi jurnalistul cultural, Laurențiu – Ciprian Tudor, care în cuvântul de deschidere i-a felicitat pe cei trei scriitori harghiteni pentru operele lor, susținând că odată cu apariția acestor volume (și) la Brașov pentru ei este un pas înainte în activitatea scriitoricească.
Vizavi de acest eveniment, Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Brașov a publicat, pe pagina sa de Facebook, următoarele: „Am participat joi seara la o întâlnire de cenaclu care mi-a făcut mare plăcere: întâlnirea de la Librăria St. O. Iosif cu prietenii Ionel Simota, Ramona Moldovan, Daniel Întuneric și Gheorghe Filip din Miercurea Ciuc, dar și cu Adriana și Noemi Balogh. Nu a fost o simplă reuniune a Cenaclului Buna Vestire, ci un prilej de a dezbate pe marginea umorului sănătos al lui Gh. Filip din „Paspartu”, poeziei delicate, dar profunde, a Ramonei Moldovan din volumul „’77”, frământărilor celui care asumat se așază între lumi din proaspăt publicatul volum „Pridvor” al lui Daniel Întuneric. Felicitări pentru tot ceea ce această asociație culturală reușește să facă în Miercurea Ciuc, Toplița, Bălan, Sfântu Gheorghe!”
Ionel Simota, omul căruia i se datorează și acestă frunoasă întâlnire, omul care, prin Cenaclul „BUNA VESTIRE”, se zbate pentru ca autorii de carte românească din Harghita să fie cât mai cunoscuți la nivel regional și chiar național! „Va trebui să spun câteva cuvinte despre autori, pentru că, mai bine decât Adrian Lesenciuc și Laurențiu – Ciprian Tudor, îi cunosc eu. Da, avem trei autori care mie îmi sunt foarte dragi, cu care colaborăm de ani de zile, și era firesc să se întâmple acest lucru, care se-ntâmplă astăzi aici, într-un spațiu foarte intim, într-un spațiu plăcut, cel mai minunat spațiu de povestit despre literatură din Brașov, așa cum este Librăria ST.O. Iosif. Am să-ncep cu Ramona Moldovan, profesoară de literatură, o membră a cenaclului, care vine la noi de pe vremea în care era încă elevă. Ramona a debutat cu acest volum de poezii, poezii scrise pe durata a 20 de ani, însă eu trăiesc speranța că poezia Ramonei Moldovan va rodi mai mult sau chiar va înflori mai mult. Cum cred că merită și Daniel Întuneric. El nu este la debut, e mândru, el e la treia carte. Ultimul, dar nu cel din urmă, Gheorghe Filip, care este un tip curat, un prezentator de evenimente special, și astăzi un autor de epigramă. Părerea mea este că Gigi face o literatură altfel, specială, pentru că el din absolut orice s-a mișcat în sfera profesională, fiind purtător de cuvânt al IPJ Harghita, evenimentele treceau pe la el, și le-a transformat într-un fel de joacă, în epigramă. (…)”, a punctat Ionel Simota.
Poeta Ramona Moldovan ne-a spus: „Întâlnirea de la Brașov este un moment de referință pentru Cenaclul Literar Buna Vestire. O seară de învățătură și învățăminte, așa ca între prieteni, o veritabilă ședință de cenaclu, cu poezie, muzică, dezbateri și zâmbete… Când bați la porțile Cetății și ți se deschide una dintre ușile cele mari, și, pe deasupra, ești poftit să intri, nu poți fi decât bucuros și recunoscător.”
La finalul întâlnirii poeții harghiteni au fost invitați să publice în prestigioasa revistă „LIBRIS” și să participe la Târgul de Carte GAUDEAMUS Brașov 2022.
Ramona Ionela Moldovan – ’77 – ÎNTREBĂRI SIMPLE
Dacă aș fi vânt sau susur de izvoară,
Nu-i așa că te-ai face vioară?
Și îmbrăcându-mă-n acorduri line
M-ai închide-n cântec, lângă tine?
Și dacă în stâncă mi-ai găsi trupul,
Ai vrea să te transformi în daltă,
Doar ca să-mi dezvelești chipul
De statuie care nu mai vrea să fie moartă?
Și-astfel, îmbrățișându-ne-n iubire,
Să pășim alături către nemurire;
Tu ca bărbat, eu ca femeie,
Un alt Pygmalion și-o altă Galatee…
Dar dacă m-aș ascunde în cuvinte,
Ai vrea să fii cerneala mea cuminte?
Ca dându-mi trup și duh de poezie
Să plutim nestingheriți prin veșnicie?
Și… spune-mi, dacă într-o zi,
Sub formă de lacrimă m-ai întâlni,
Nu-i așa că te-ai face plânsul meu
Și m-ai naște-n fiecare clipă… mereu?
Daniel Întuneric – PRIDVOR – LA MORMÂNTUL SFÂNTULUI DE LA PRISLOP
Am rătăcit în speranță
mă mai strigă uitarea
o post-modernistă durere
crește-n orizont de neputință
şi scrum
o secundă se ceartă
cu locul sărutului mamei
așternut
cândva
pe fruntea mea
tresare răsăritul
după cum o sfântă maică
pe față
își însemnează spre Ceruri
Sfânta Cruce
şi simt cum tânjește vara
să se transforme-n fir de iarbă
ca să umbrească şi ea lin
în Crucea
de la al Părintelui Arsenie
mormânt
iertarea din lumânare
dinspre Biserica inimilor multe
cupola de Har
petrece văzduhul
tot mai înalt
acum
pacea din suflet
tot una aripi pentru al vieții cer
în Hristos
cu stele vom povesti
despre iubirea noastră
până prin noi
vor curge galaxii
şi constelații de lumină
Gheorghe Filip – PASPARTU
Persoană decedată în urma unui accident rutier:
„Când este – nimic mai firesc că este, iar când nu mai este – nimic mai dureros că nu mai este”
Când m-ați chemat, am fost prezent, mereu,
Nicicând să absentez n-aș îndrăzni,
Chiar și acum, oricât mi-ar fi de greu,
Eu aș veni, dar nu mai pot veni…
Sau
Mi-e drag s-ascult de glasul tău, deplin,
Mi-e drag suflet pereche-a-ți deveni,
Mi-e drag, de câte ori mă chemi, să vin
Și-aș mai veni… dac-aș mai ști veni!