România a început, ieri, vaccinarea cu AstraZeneca, cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană, după Pfizer BioNTech și Moderna, peste 142.000 de persoane fiind deja programate pe platforma RO Vaccinare, pentru acest ser. Deși mulți oameni au încă îndoieli cu privire la eficacitatea acestui vaccin, profesorul Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune că, după ambele doze, eficacitatea este de peste 82%. Mai mult, susține specialistul, nicio persoană vaccinată cu serul produs de AstraZeneca nu a avut simptome severe, nu a avut nevoie de spitalizare și nu a decedat din cauza coronavirusului, informează jurnalul.ro.
Vaccinul este un așa-numit vaccin vector, realizat pe o tehnologie clasică, folosită și la alte tipuri de vaccinuri, și se bazează pe adenovirus de la cimpanzei, inofensiv pentru oameni. Fiind mai ieftin, dar și mai ușor de păstrat, deoarece nu necesită temperaturi foarte scăzute, multe state și-au pus speranțele în acest vaccin anticoronavirus dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford. Au urmat însă îndoieli privind eficacitatea serului, mai ales pentru cei în vârstă și în cazul mutațiilor, astfel că mulți oameni au încă rezerve legat de acest ser.
De la 60%, la peste 80%
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59,5%, însă studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării crește în timp, spune Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică. „Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare: la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76% (…). După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. (…) O eficacitate de 82,4% este enormă dacă o comparăm cu eficacitatea vaccinului antigripal, care, pentru sezonul 2019-2020, a avut o eficacitate de 45%”, precizează Cherecheș. În plus, nicio persoană vaccinată cu AstraZeneca nu a făcut forme grave ale bolii.
Integral pe https://jurnalul.ro/stiri/social/serul-astrazeneca-mai-eficient-decat-se-credea-initial-866578.html